KIMLIKSIZ BIR SOHBET (1.BÖLÜM)

Asagidaki konusmanin içerdigi mantik geregi, biz konusmacilar han-gi cins, ve hangi cinsel tercihe sahip oldugumuzu ilan etmekte hiç fayda görmedik. Onun için su kadarini söy-lemekle yetineyim: Ben "A"yim arka-dasim da "B".

A: Bildigim ve sezinledigim gerçekleri pratik yasamimda ne ölçüde uygula-yabiliyorum? Çeliskilerimle yasiyorum ve bu bana aci veriyor.

B: Türkiye'de bu çeliski kuskusuz daha yogun yasaniyor. Mesela Bati' daki nispeten daha özgür ve rahat bir "escinsellik" fikrinin pesine düsmek, Bati'ya özenmek belki kendi bilinci-nizle sizi çeliskiye düsürüyor. Bu neyi içeriyor? Moda gibi. Moda hissedi-lebilir derecede hegamonik bir tarz. Modaya uyarak bir kisilik kazandigin düsünülüyor ya da ümit ediliyor. Bati'nin escinsellik modasi örnegin. En basit görüntü asamasinda Bati'nin erkek manken ve dolayisiyla genel geçer güzellik standardi, bedeni uzun boylu, sarisin, tüysüz bir erkek tipidir. Birileri bu görüntüye uymak için çaba sarf ederken, öbür yandan kanimca sizdeki erkek bedeninin bir standardi olmamasi güzellik tanimini açik birakiyor. Kadinlar beden standartlarinin ezici kurallarinin altinda yeterince kavranabiliyor. Isa gibi, insanoglunun güzellik özenti-leriyle ilgili günahlarini onlar ödesin-ler! Geç degil Türkiye için; escinsellik bir sektör olmadan bu psikolojik hegemonyayi bilinçli olarak bastir-mayi becerebilirseniz kadinlarin beden özgürlügüne de bir katkiniz olur. Böylece ölünce dogrudan cen-nete gitmemenizi saglarsiniz.

A: Ben tüylü erkekleri begeniyorum.

B: Ben de kel ve azicik göbekli. Ney-se Bati'ya özentilik ile ilgili bir baska konu var, o da bu "in the closet" ("do-labinda kalan", yani heteroseksüel-lerden hiç farklilik göstermeyenler) ve "out" sorunu. Out insanlar, kadin olsun erkek olsun, kendi cinselligini daha disa vuranlar. Memleketimde bu kutuplasma birçok kisiye aci veri-yor; mesela bazi "out"lar "in"leri asa-giliyorlar, bazen tehdit ediyorlar, alt-tan alta bir savas meydani olusuyor. Anlasiliyor ki escinsellerin söyle ya da böyle bu sorunu çözmeye zorlanma-si, dayanisma ahlakindan kaynaklani-yor. Bu kutuplasma hangi gerçegi yansitiyor? Kimin için "out" kimin için "in" tanimi geçerli acaba? Bana yakin olan birkaç kisi, sadece ve sadece escinsel olarak yasamak yeterince zor olmuyormus gibi bu soruna da yanit vermek zorunda kalir. Burada da Batililar, bu sorunu nasil sekillen-dirdilerse, sizin de bunu disaridan degerlendirme imkaniniz var.

A: "In" ve "out" olmak insanlari belirli alanlarda kalmaya zorlamiyor mu? Ben daha çok "in" sayilabilirim. Bir tarafim da "out". Özgülügümü (benli-gimi) sinirlayan alanlari kirmak için savasim veriyorum. Disarida bagirip çagirmak degil, kendi içimde özgür-lesmemle ilgili bunlar. Örnegin Lamb-da'nin toplantilarina katilmam, özgür-lesmemde büyük bir ivme sagladi.

B: Bence "in" ve "out" sonuçta yaratilmis kategorilerdir, yani ikisi de basmakalip kavramlar. Bir kisinin hayatin içinde cinsel tercih veya biçimleri degisebilir. Amerika'da mesela bazi bölgelerde "cinselligini kesfetme" denilen süreç lisede baslar ve kaçinilmaz bir olgunlasma-nin parçasi olarak konusulur ve kabul edilir. Sanki o yasta yapilan deneme-ler yoluyla asil cinsellik tespit ediliyor. Ama bence bu süreç hayat boyunca sürüyor.

A: Kültür insani belli tarzlara sigdirmaya çalisiyor. Belli gruplara ait olma istegi duyuyor insan. O grup sayesinde güçleniyorsun ve yasadik-larini anliyorsun.

B: Insan toplumda konumu yüzünden özellikle kendini zayif hissettiginde kendisine benzedigine düsündügünü veya hayal ettigi baska kisilere yakin olmakla güçlenir. Lambda da bazi ortak noktalarin paylasildigi varsayi-lan bir topluluktur. Fakat Türk toplu-munun içinde ne kadar muhalif bir rol oynarsa oynasin, katilan insanlarin aradiklari yakinlik ve gücü, ortak noktalar paylastigi zaman anlam kazaniyor. Kisaca bir "konsensüs" veya fikir birligi söz konusu. Bu islev oldugu gibi yargilanmaz, her grubun yapisal gereginden kaynaklaniyor. Yine de bunu her zaman kavramsal veya pratiksel olarak elestirilecek bir sey.

A: Yani kendi içinde benzesme mi oluyor? Heteroseksistler herkesin Heteroseksist kültürde oldugunu farz ediyor. Escinseller de herkes bu tarz-da bir escinsel olmalidir derse, yine farklilik/aynilik sorusuna getiriyor bizi her sey. Heteroseksistlerin yaptigini biz de kendi içimizde yapiyoruz.

B: Heteroseksüellerden farkli olmak, escinsel toplulugu ayniliga düsüre-bilir. Bu daha önceden anlatmaya çalistigim bir nokta. In ve out meselesi kafami kurcaliyor hala. Bu ikili kutuplasma, insanin nasil davranacagi konusunda zorlanmasi-dir. Bati'ya özenmek, oranin yasadigi sorunlari sizin de benimsemenize neden olur. Çok sükür, arada bir me-safe var. Bu mesafe, rahatça, disari-daki tarzlari elestirmek, buraya ait ve layik bir tarzi olusturmayi mümkün kilar.

1.Bölümün sonu

Sophie

 

Içindekiler

 

home

This page is maintained by Lambda, Istanbul